Sanayide Temiz Kazanın Bize Kazandırdıkları

Enerji verimliliği, günümüzün çevre dostu ve maliyet tasarrufu sağlama hedeflerine ulaşmada kilit bir rol oynar. Özellikle fabrikalar gibi büyük ölçekli üretim tesislerinde enerji verimliliğini artırmak, hem çevresel etkileri azaltır hem de işletme maliyetlerini düşürür. 

Sanayide en önemli enerji giderlerini oluşturabilen sistemlerden biri de kazanlardır.

Kazanlarda Enerji Verimliliği ve Bakımın Rolü

Bir tesis için kazanda enerji maliyetlerini azaltmanın ilk adımı enerji verimi yüksek kazanla çalışmaktır. Enerji verimliliği yüksek bir kazan, aylık tesis harcamalarınızı düşürmenin yanı sıra, enerji tüketimini azaltarak işletme bütçenizde önemli bir tasarruf sağlar.

Kazanın yüksek verimle çalışabilmesini sağlamak için, düzenli ve önleyici bakım planlaması şarttır. Ancak devamlı çalışması gereken, planlanan duruşu gerçekleştiremeyen işletmelerde bu oldukça zor olabilmektedir. Aslında bakıldığında konunun özünde kazanın yüksek verimlilikte olmasa da belirli sınırlar içerisinde çalışabiliyor olması yatar. Performansta düşüş başladığında gereken bakımın yapılması kaçınılmazdır.

Duruşa geçmek de az maliyetli bir durum değildir evet ancak 1 mm’den daha az kurum bile %1-2 oranında yakıt kaybına neden olabilir ve pahalı ve yıkıcı arızalara yol açabilir.

Kazanın durumunun görülebilmesi ve kirliliğin ne seviyede olduğunun anlaşılması için kapaklarının açılması gerekmektedir. Kapaklar açıldığında ise uygun temizliğin, uygun ekipmanlarla yapılması büyük önem taşımaktadır. Yapılacak temizliğin kazanın ve kazan ekipmanlarının ömrünü uzatabileceği gibi bakım sürelerini de kısaltabileceğini göz önünde bulundurulmalıdır.

Kazan Temizliğinde Yanılgılar

Günümüzde en büyük yanılgılardan biri de fırça ile harbileme işleminin kazan borularını etkili bir şekilde temizlediğidir. Fırçanın asıl görevi gerekli temizlik yapıldıktan sonra borunun içerisinde kalan tozu almaktır. Elle harbileme işlemi ile borulardaki tortu giderilmemiş ve yüzeysel bir temizlik yapılmış olacaktır. Bunun yanında temizliği yapan personelin harcadığı zaman, efor göz önünde bulundurulmalıdır. Uzun süre o toza ve kirliliğe maruz kalmanın daha sonra insan sağlığına etkisi de düşünülmelidir.

Kirliliğin Isı Transferine Etkisi

Kirliliğin biriktiği kısımlar ısı transfer yüzeyleridir. Oluşabilecek kurum, katran, cüruf kirlilikleri ısı transferini engelleyen yani tüm sistemi daha az etkili hale getiren bir yalıtım katmanı oluşturmaktadır. Gerekli temizlik yapılmazsa çok ince bir katman bile yakıt kullanımında artışa neden olacak ve temizliği erteledikçe de bu durum kazanın verimini önemli ölçüde düşürecektir. Kazan  yanma sonucunda oluşan kurum ve katran kazan borularının iç yüzeylerine yapışarak, ısı transferini olumsuz yönde etkiler . Alev duman borulu kazanlarda bu şekilde oluşan bir kirlilik kazan verimini %5-%15 oranlarında düşmesine neden olmaktadır. 

Düzenli Bakım ve Temizliğin Faydaları 

Bakım ve temizlik, aşırı tortu oluşumunu en aza indirmeye yardımcı olur ve böylece ısı kaybını önler. Bu, herhangi bir plansız bir duruşun da önüne geçmiş olur.

Düzenli yapılan bakım işletme maliyetleriniz düşürürken, kazanınızın verimliliğini ve performansını da en üst düzeye çıkaracaktır.

Kazan temizliği yapılmadan, kazanın devamlı olarak çalıştırılması sonucunda, bu durumun olumsuz etkileri katlanarak devam edecek ve kazan etkin bir şekilde çalışmayacaktır. Dolayısı ile enerji tüketimi ciddi oranda artış gösterecektir.

Bununla birlikte, yakıt maliyetleriniz yükselmeye devam ederken ,ileride tüm ısıtma sisteminize yansıyacak olumsuz durumlar da yaşanabileceğinden ,bu konunun üzerinde  ciddiyetle durulması gerekmektedir.

Kazan temizleme sistemlerimiz ve ürünlerimiz, size bu alanda en son teknolojiyi sunarak, enerji maliyetlerinizin azalmasına yardımcı olmayı hedeflemektedir.

Yazıyı paylaş:

Diğer Yazılar